mandag 25. november 2013

Hvorfor bruke blogg i kunst og håndverks undervisningen?



I dette innlegget ønsker jeg å vise hvordan bruk av blogg i undervisningen,  kan skape læring og bli en læringsressurs for elever i kunst og håndverk. 
Blogg er en forkortelse av de engelske ordene web og logg.Det er et nettsted i web 2.0-form hvor en eller flere forfattere kan skrive innlegg om et tema, og etterpå  publisere innholdet slik at andre kan lese det og kommentere. Innleggene i en blogg sorteres, slik at det nyeste/siste innlegget legges øverst på forsiden. Et kommentarfelt kan brukes til å gi rask tilbakemeldig på innleggets innhold. Slik blir det en dialog mellom forfatter- leser.Dette gjør blogg til en del av et sosialt medium (s.155-156- TD)

Blogging blitt et vanlig fenomen blant unge. Mange elever i grunnskolen er opptatt av å blogge, og de aller fleste har klikket seg inn og lest andre sine blogger.Temaene som blir tatt opp favner uendelig vidt: matblogger, moteblogger, fotoblogger, etc. Det finnes ingen grenser på hva en blogg kan ta opp! Noen elever har kanskje smale interessefelt som de ikke deler med noen på samme skole. Disse elevene kan da finne andre mennesker med nettopp samme lidenskap på nettet.

Denne måten å kommunisere på er nye for mange foreldre og  lærere.Det gjør at de voksne må lære seg dette for å kunne følge med på og være en del av sine barnas sosiale liv. Lærere kan heller ikke stå på sidelinjen, og tro at de kan fortsette som før.Dagens unge setter krav til oss lærer som vi ikke kan overse hvis vi vil være i skoleverket fremover.Målet må være at  lærere tar steget og tør å kaste seg ut på dypt vann.Det er også viktig at skoleledere ser verdien av faglig oppdaterte lærere også i kunst og håndverks faget. De unge trenger kompetente voksene i skolen som kan veilede dem i den digitale jungelen.
Dette sier K-06 om grunnleggende ferdigheter i kunst og håndverks faget:
"Å kunne bruke digitaleverktøy i kunst og håndverk er viktig for å søke informasjon og for selv å produsere informasjon i tekst og bilder. Produksjon av digitale bilder står sentralt i elevenes arbeid med foto, skanning, animasjon, film og video. I denne sammenheng inngår holdninger til kildekritikk, personvern og kjennskap til regler om opphavsrett. Multimedier inngår i presentasjon av egne og andres arbeid. Kunnskap om estetiske og digitale virkemidler er avgjørende for bevisst kommunikasjon
Ved å bruke logg i skolen lærer elevene å reflektere over egen læring, og presentere innlært stoff.
De kan få i oppgave å blogge om f.eks.Vincent Van Gogh liv og malerier.Hva husker de om kunstneren fra timene?Læreren kan sjekke om elevene har forstått stoffet, og hvor mye de husker.
 De kan jobbe med skriftlige oppgaver der de henter inn faktaopplysninger fra nettet. Å kunne finne  gode nettsider raskt som kan hjelpe deg i arbeidet, er viktig trening.Her kommer nettvett og kildekritikk også inn. Kommunikasjon med andre elever i klassen som har samme tema kan være nyttig i skriftlige oppgaver.
Å skrive blogg gir også god skrivetrening.Over tid blir elevenes evne til å uttrykke seg skriftlig forbedret.Ved hjelp av kommentarfunksjonen i blogging kan elevene få respons og tilbakemelding av medelever, lærer og andre som leser bloggen. En lærer kan gå inn på elevenes blogg og se hvordan eleven har utviklet seg over tid , både faglig og skriftlig ved å se på de ulike innleggene som ligger der.
Dersom du velger å bruke åpne blogger får eleven skrive for et ekte publikum, og ikke bare lærer/medelever.Det gir elevens skriving et mer realistisk og autentisk preg.Det er som i det ekte arbeidslivet de engang skal tre inn i.! Ved åpne blogger kan mann også samarbeide med andre klasser/skoler om ulike tema eller bare sosialt(vennskapsklasser) Ved åpne blogger må mann ta høyde for at elevene kan få tilbakemeldinger som ikke bare er av den positive slag. Dette er dessverre den mørke, negative baksiden av det å blogge.Dette må dere bruke mye tid på å snakke om, og instruere elevene i nettvett på dette området.Mennesker som mobber og sjikanerer andre på nett kommer vi ikke utenom. Det er veldig ødeleggende/sårende for dem som blir rammet, og må ikke tas lett på av lærere og foreldre.

Publisering av egne bilder fra kunst og håndverksfaget på bloggen, er en ny og fin mulighet for elevene til å få vist bildene sine for andre.De lærer å legge inn bilder rent teknisk fra kamera til maskin/blogg.Dette drar de stor nytte av i mange andre fag, og ved oppgaveskriving.Del av den grunnleggende digitale bildebehandling som elevene skal lære i kunnskapsløftet. Elevene bør også lære enkle bildebehandlingsprogram som er gratis f.eks.Gimp/Picasa.Der kan elevene eksperimentere og bearbeide bilder som de vil ha med i bloggen sin.Elevene må lære at ved bildebruk i oppgaver og tekstskaping, så må de oppgi hvem som har tatt bildet/ hvor de har hentet bildt fra.

Ved å bruke blogg i undervisningen får elevene utfordret seg selv på sitt nivå i sitt tempo.Videre får elevene en mulighet til å evaluer seg selv og andre medelever før de legger ut det de vil presentere. De kan også rette på og forbedre sitt innlegg mange ganger.På den måten blir aldri et elevarbeid et endelig produkt. Elevarbeidet kan endres ettterhvert som eleven utvikler seg faglig over flere år(ung.skolen)

Kilder:
"Kunst,håndverk,teknologi og design" Fagbokforlaget2013 Lepperød,Kallestad, Gille.
"Pedagogisk bruk av blogg" 2007 Rolf K.Baltzersen foredrag NKS


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar